Durian – najbardziej śmierdzący owoc świata?

„Pachnie szatańsko, smakuje niebiańsko” (smells like hell, tastes like heaven), zwykli mawiać przewodnicy w krajach Azji Południowo-Wschodniej.
Owoc duriana bez wątpienia stanowi lokalną atrakcję. Czy rzeczywiście pachnie aż tak brzydko, że trudno go skosztować, a po spróbowaniu okazuje się niebywale smaczny?

Durian właściwy jest sporym, 30-metrowym drzewem z rodziny ślazowatych, charakterystycznych dla tropików. Jego dalszymi krewniakami są nasze słoneczne lipy i malwy.
Choć pochodzi z Indonezji, to obecnie uprawiany jest od południowych Indii i Filipin po północne wybrzeże Australii. Owoce duriana są owalne i potężne – osiągają 40 cm długości i wagę 4 kg. Łatwo odróżnić je od równie egzotycznych chlebowców, gdyż te ostatnie są jeszcze większe, ale pozbawione wyróżniających duriany kolców. Malajskie słowo duri – kolec, dało nazwę całej roślinie.

owoc duriana na drzewie

Zapach duriana

Wewnątrz zielonego owocu kryją się kasztanowe nasiona otoczone jasnym miąższem o konsystencji masła lub budyniu. Im owoc dojrzalszy, tym barwa nieco ciemniejsza, konsystencja bardziej kremowa, a zapach… intensywniejszy. Miłośnicy durianów mówią o aromatach smażonych migdałów lub czosnku, a ci, którym zapach przeszkadza, narzekają, że śmierdzi jak zepsuta cebula, spleśniały ser lub nawet wydzieliny skunksa. Na wszelki wypadek zakazano wnoszenia durianów do zamkniętych pomieszczeń, takich jak hotele czy samoloty, oraz spożywania ich w budynkach publicznych.

owoc durian w środku

Zastosowanie duriana

Oczywiście zapach ma swoje praktyczne zastosowanie – służy zwabieniu zwierząt, które przenosząc i chowając owoce roznoszą w ten sposób nasiona. Niekiedy zdarza się, że małpy wykradają duriany ulicznym sprzedawcom.
“Śmierdzącymi” owocami warto delektować się na otwartej przestrzeni, np. na lokalnym bazarze. Duriany podawane są na słodko lub wytrawnie, jako dodatek wykorzystywane są jeszcze niedojrzałe, dojrzałe lub sfermentowane owoce. Można spożywać je na surowo lub w szeregu potraw: w curry, w zupie rybnej czy w postaci deseru z ryżem i mlekiem kokosowym lub w lodach. W poszczególnych państwach i regionach kulinarne zastosowanie owoców jest bardzo zróżnicowane. W wielu miejscach popularne są przekąski w postaci durianowych chipsów oraz cukierków. Te ostatnie można zabrać do Polski, by poczęstować znajomych. Będzie to stanowiło dla nich przedsmak prawdziwych, podróżniczych wrażeń.

wyroby z duriana

Jaki smakuje durian?

Niektórym przypominają waniliowy serek, innym bananowy pudding – koniecznie trzeba spróbować samemu.
Cena duriana ze straganu jest wysoka – za kilogram trzeba zapłacić kilka, a nawet kilkanaście dolarów. To dużo jak na owoc z lokalnych upraw. Duriany z położonej w centralnej Tajlandii prowincji Nonthaburi osiągają wręcz astronomiczne ceny, od 100 do 300 USD za sztukę. Wiąże się to z rodzinną, wielopokoleniową tradycją upraw, marką znaną na rynku i wysokimi kosztami produkcji wymagającej nawadniania i prowadzenia każdego owocu z osobna. Warto dodać, że drewno duriana wykorzystywane jest w meblarstwie i parkieciarstwie, a sok znajduje zastosowanie w tradycyjnej medycynie przy leczeniu gorączki oraz jako afrodyzjak. Durian to źródło witaminy A, C oraz witamin z grupy B i wielu minerałów, w szczególności magnezu i miedzi. Spadający kolczasty owoc może zranić lub nawet zabić, ale jego dobroczynne, odżywcze działanie, oraz spora frajda towarzysząca pierwszym próbom jego zjedzenia, są nie do przecenienia.
Durian to azjatycki król owoców!

durian smak

Powiązane kierunki

Indonezja Australia Filipiny Indie Tajlandia
o nas
Powiązane wycieczki tematyczne
o nas

Powiązane artykuły

Indonezja - Wyspy Korzenne – Smak, który odmienił oblicze świata

Wyspy Korzenne – smak, który odmienił oblicze świata

Legendarne Wyspy Korzenne, miejsce pochodzenia przypraw, które w szesnastowiecznej Europie […]

czytaj dalej
Wakacyjne destynacje

Podróże a koronawirus. Gdzie można lecieć w 2021? Lista krajów.

Zanzibar (Tanzania) Przestrzeń powietrzna dla wszelkich lotów międzynarodowych została otwarta […]

czytaj dalej
Indonezja - Lombok - Oaza spokoju

Lombok – oaza spokoju

Z pewnością jednym z ciekawszych obecnie kierunków egzotycznych podróży jest […]

czytaj dalej
wymarzona podróż samolotem

Wakacje 2022 – podróżowanie w czasie pandemii

JAPONIA Japonia znosi stan wyjątkowy. Ma to związek z mniejszą […]

czytaj dalej
bazar z owocami duriana

Durian – najbardziej śmierdzący owoc świata?

Durian właściwy jest sporym, 30-metrowym drzewem z rodziny ślazowatych, charakterystycznych […]

czytaj dalej
Filipiny - Czekoladowe Filipiny

Czekoladowe Filipiny

Aby przekonać się, jak się rzecz ma z tą czekoladą, […]

czytaj dalej
Himalaje - Ucieczka do Darjeeling

Ucieczka do Darjeeling

Dojechawszy do przepięknie położonego na zboczach gór miasteczka Dardżyling – […]

czytaj dalej
Mongolia - Szlakiem herbaty z mlekiem

Szlakiem herbaty z mlekiem

Mongolia Herbata z mlekiem przygotowywana na różne sposoby to u […]

czytaj dalej
Himalaje - Ladakh - Himalaje dla każdego

Ladakh – Himalaje dla każdego

Tekst: Grzegorz Kruk, podróżnik, pilot w Ex Oriente Lux Zdjęcia: […]

czytaj dalej
Indie - ciekawostki

Indie – ciekawostki

Wpływy Europejskie Indie pobrytyjskie W Indiach pozostało wiele zabytków z […]

czytaj dalej
krajobraz Indii

Relacja z podróży do Indii

Poznaj piękno Indii Wiosna – maj i czerwiec, to u […]

czytaj dalej

Kultowe szlaki trekkingowe – TOP 3

Nepal. Wyprawa wokół majestatycznego masywu Annapurny Niemal bajeczna trasa wokół […]

czytaj dalej
Ciekawostki o Tajlandii

Tajlandia – ciekawostki

Ciekawostki o Tajlandii Nazwa państwa Do 1949 roku Tajlandia była […]

czytaj dalej
danie tajskie

Tajska zupa z nutką chili

Tajskie zupy O potrawach tajskich można napisać encyklopedię. Tutaj poruszymy […]

czytaj dalej

Fotorelacja z wyprawy do Tajlandii

Stolica Tajlandii – Bangkok, z perspektywy roweru wygląda jeszcze bardziej […]

czytaj dalej

Szukasz czegoś konkretnego?

test