Tajska zupa z nutką chili

Tajlandia od kuchni. Niezwykle bogata i różnorodna kuchnia tajska przyciąga rzesze miłośników z całego świata. Aromaty ziół oraz przypraw w 3 smakach – słodkim, kwaśnym i ostrym – nadają potrawom tajskim niepowtarzalny smak i wywołują niebiańskie doznania kulinarne. Niekiedy jednak, po spożyciu ostrych potraw, z których Tajlandia słynie, można oblać się potem jakby się brało prysznic…

zupy tajskie

Tajskie zupy
O potrawach tajskich można napisać encyklopedię. Tutaj poruszymy temat zup. W polskim menu mamy ich wiele. A jak jest w Tajlandii? I w Tajlandii zup nie brakuje.
Kuchnia tajska ma wiele zapożyczeń z innych regionów świata oraz różnorodną kuchnię regionalną. Bierze się to stąd, że etnicznie kraj był i jest wielokulturowy.
Naleciałości kuchni indyjskiej odnajdujemy w postaci curry (różne curry to pewnie połowa tajskich zup), a kuchni muzułmańskiej np. w popularnej zupie massaman.
Kuchnię chińską reprezentuje gulasz gai palo z kurczakiem i jajkiem, bogato przyprawiony anyżem i cynamonem.

Bardzo popularne są zupy nazywane „noodle soup”, czyli zupy z makaronem podobne do japońskiego ramenu. Przodkowie obecnych Tajów nie jedli jednak makaronu, zatem trudno zakwalifikować te zupy jako typowo tajskie. W Tajlandii bardzo popularna jest czernina, którą nie każdy turysta rozpoznaje zamawiając danie na ulicy, czy z łódki na wodnym targu.

tajski bazar

Sekretem tajskich zup jest wywar. Bazę stanowią: korzeń galangal, trawa cytrynowa, liście kafiru oraz natka kolendry. Ten gotowy zestaw świeżej „tajszczyzny” można kupić na każdym straganie i w każdym sklepie.

Warto dodać, że niektórych tajskich zup próżno szukać w restauracjach przy turystycznych kurortach. Wynika to z faktu, że te dania nie smakują turystom, albo można się po nich rozchorować. Dotyczy to na przykład zupy z bambusa – tego samego, który skubią urocze misie panda. Źle przygotowaną zupą z bambusa można się zatruć.

To jaka zupa jest tak naprawdę tajska?
Królową tradycyjnych zup na tajskim stole jest tom yam, czyli zupa-sałatka z krewetkami lub owocami morza. A zaraz obok niej na podium stoi tom kha gai, czyli zupa z mleczka kokosowego z kurczakiem. Przyjeżdżając do Tajlandii nie wypada nie spróbować tych dwóch smakowitości. Każdy turysta smakosz koniecznie powinien skosztować tych zacnych potraw.
Jeśli tymczasem do Tajlandii się nie wybieracie, to polecamy sprawdzony, łatwy przepis – z polskim opisem i w oparciu o składniki dostępne w Polsce!

Do dzieła i smacznego!
Link: www.youtube.com/watch?v=C_S8BR_UXzY&t=100s

kuchnia tajska

Powiązane kierunki

Tajlandia
o nas
Powiązane wycieczki tematyczne
o nas

Powiązane artykuły

Kultowe szlaki trekkingowe – TOP 3

Nepal. Wyprawa wokół majestatycznego masywu Annapurny Niemal bajeczna trasa wokół […]

czytaj dalej
Ciekawostki o Tajlandii

Tajlandia – ciekawostki

Ciekawostki o Tajlandii Nazwa państwa Do 1949 roku Tajlandia była […]

czytaj dalej
wymarzona podróż samolotem

Wakacje 2022 – podróżowanie w czasie pandemii

JAPONIA Japonia znosi stan wyjątkowy. Ma to związek z mniejszą […]

czytaj dalej
danie tajskie

Tajska zupa z nutką chili

Tajskie zupy O potrawach tajskich można napisać encyklopedię. Tutaj poruszymy […]

czytaj dalej
bazar z owocami duriana

Durian – najbardziej śmierdzący owoc świata?

Durian właściwy jest sporym, 30-metrowym drzewem z rodziny ślazowatych, charakterystycznych […]

czytaj dalej

Fotorelacja z wyprawy do Tajlandii

Stolica Tajlandii – Bangkok, z perspektywy roweru wygląda jeszcze bardziej […]

czytaj dalej
Miasto i prowincja Kanchanaburi

Kanchanaburi i most na rzece Kwai

Atrakcje Kanchanaburi Prowincja Kanchanaburi ma wiele do zaoferowania. To przepiękny, […]

czytaj dalej

Szukasz czegoś konkretnego?

test