Szlakiem stolic Syjamu i plemion górskich
Pobierz program wycieczki Tajlandia to kraj, gdzie piękno przyrody ustępuje […]
zapisz się
Tajlandia od kuchni. Niezwykle bogata i różnorodna kuchnia tajska przyciąga rzesze miłośników z całego świata. Aromaty ziół oraz przypraw w 3 smakach – słodkim, kwaśnym i ostrym – nadają potrawom tajskim niepowtarzalny smak i wywołują niebiańskie doznania kulinarne. Niekiedy jednak, po spożyciu ostrych potraw, z których Tajlandia słynie, można oblać się potem jakby się brało prysznic…
Tajskie zupy
O potrawach tajskich można napisać encyklopedię. Tutaj poruszymy temat zup. W polskim menu mamy ich wiele. A jak jest w Tajlandii? I w Tajlandii zup nie brakuje.
Kuchnia tajska ma wiele zapożyczeń z innych regionów świata oraz różnorodną kuchnię regionalną. Bierze się to stąd, że etnicznie kraj był i jest wielokulturowy.
Naleciałości kuchni indyjskiej odnajdujemy w postaci curry (różne curry to pewnie połowa tajskich zup), a kuchni muzułmańskiej np. w popularnej zupie massaman.
Kuchnię chińską reprezentuje gulasz gai palo z kurczakiem i jajkiem, bogato przyprawiony anyżem i cynamonem.
Bardzo popularne są zupy nazywane „noodle soup”, czyli zupy z makaronem podobne do japońskiego ramenu. Przodkowie obecnych Tajów nie jedli jednak makaronu, zatem trudno zakwalifikować te zupy jako typowo tajskie. W Tajlandii bardzo popularna jest czernina, którą nie każdy turysta rozpoznaje zamawiając danie na ulicy, czy z łódki na wodnym targu.
Sekretem tajskich zup jest wywar. Bazę stanowią: korzeń galangal, trawa cytrynowa, liście kafiru oraz natka kolendry. Ten gotowy zestaw świeżej „tajszczyzny” można kupić na każdym straganie i w każdym sklepie.
Warto dodać, że niektórych tajskich zup próżno szukać w restauracjach przy turystycznych kurortach. Wynika to z faktu, że te dania nie smakują turystom, albo można się po nich rozchorować. Dotyczy to na przykład zupy z bambusa – tego samego, który skubią urocze misie panda. Źle przygotowaną zupą z bambusa można się zatruć.
To jaka zupa jest tak naprawdę tajska?
Królową tradycyjnych zup na tajskim stole jest tom yam, czyli zupa-sałatka z krewetkami lub owocami morza. A zaraz obok niej na podium stoi tom kha gai, czyli zupa z mleczka kokosowego z kurczakiem. Przyjeżdżając do Tajlandii nie wypada nie spróbować tych dwóch smakowitości. Każdy turysta smakosz koniecznie powinien skosztować tych zacnych potraw.
Jeśli tymczasem do Tajlandii się nie wybieracie, to polecamy sprawdzony, łatwy przepis – z polskim opisem i w oparciu o składniki dostępne w Polsce!
Do dzieła i smacznego!
Link: www.youtube.com/watch?v=C_S8BR_UXzY&t=100s