Zapraszamy wszystkich miłośników kuchni i kultury japońskiej na wycieczkę tematyczną, której celem będzie zapoznanie Państwa zarówno z bogatymi tradycjami kulinarnymi Japonii, jak i przybliżenie unikalnej kultury tego kraju w rozmaitych jej aspektach. Będziemy przyrządzać sushi i okonomiyaki, odwiedzimy najsłynniejsze zabytki, popływamy po największym japońskim jeziorze, pojedziemy shinkansenem, zawitamy na prowincję, prześpimy się w ryokanie, odwiedzimy najwspanialszy japoński zespół klasztorów, gdzie chętni uczestniczyć będą w modłach…
Warto przekonać się, jak naprawdę smakuje Japonia!
Chcesz się zapisać lub uzyskać więcej informacji? Zadzwoń do nas.
Zbiórka na lotnisku Okęcie w Warszawie, rozpoczęcie wycieczki. Wylot do Japonii.
Przylot na lotnisko Narita, przejazd do Tokio, przesiadka na shinkansen i kontynuowanie podróży do Kioto. Zameldowanie w hotelu, odpoczynek po podróży. Wieczorne wyjście do miasta na spacer i kolację. Nocleg w hotelu.
Relaksacyjny poranek na jeziorem Biwa. Przejazd do miejscowości Otsu i rejs po największym japońskim jeziorze. Po południu początek kursu sztuki gotowania, czyli pierwsze zetknięcie z wysublimowaną prostotą tutejszej kuchni. Kurs obejmować będzie szereg różnych miejscowych tradycji kulinarnych: zupa miso, sushi w rozmaitych odmianach, ekskluzywna kuchnia bankietowa kaiseki, „japońska pizza” okonomiyaki, smażone ryby i owoce morza tempura, itd. Magiczna kraina gastronomii stanie otworem. Wieczorem powrót do hotelu.
Od rana zwiedzanie Kioto, miasta pozostającego do dziś duchową stolicą kraju. W programie świątynia Toji z najwyższą japońska pagodą oraz pałac shoguna Nijojo z pięknym ogrodem. W terminie majowym uczestniczenie w święcie Aoi Matsuri. Po południu kurs kuchni japońskiej. Wieczorem spacer po dzielnicy gejsz Gion. Nocleg w hotelu.
Przed południem wycieczka do pobliskiego Hikone celem zwiedzania jednego z niewielu zamków, który przetrwał nienaruszony od czasów historycznych. Spacer po pobliskim ogrodzie Genkyuen i poznawanie m.in. japońskiej koncepcji „zapożyczonego widoku”, stosowanej podczas projektowania ogrodów. Po południu kurs kuchni japońskiej. Nocleg w hotelu.
Wycieczka do Nary, pierwszej stolicy Japonii. W świątyni Todaiji, największej drewnianej budowli świata, podziwianie Wielkiego Buddy, największego historycznego odlewu buddy na świecie. Powrót do Kioto, kurs kuchni japońskiej. Nocleg w hotelu.
Rano zwiedzanie dzielnicy Higashiyama w Kioto: najpierw podziwianie jednej z najstarszych świątyń miasta, Kiyomizu-dera – tam modlitwa do boga miłości Okuninushi-no Mikoto i czerpanie wody ze świętych źródeł. Następnie zakupy w tradycyjnych warsztatach ceramiki, spacer wąskimi, historycznymi uliczkami, przystanek przy największym w Japonii posągu japońskiej bogini Kannon. Po południu kurs kuchni japońskiej. Nocleg w hotelu.
Przejazd do Takayamy, pełnej niekłamanego czaru historycznej miejscowości. Zwiedzanie Takayama jinya, jedynego dawnego budynku rządowego, który pozostał po szogunach. Spacer po dzielnicy Sanmachi, gdzie obecne są jeszcze w dużej liczbie tradycyjne sklepy, domy kupieckie i muzea. W gronie chętnych delektowanie się lokalnymi sake i świetną lokalną wołowiną hida. Kolacja i nocleg w ryokanie.
Po śniadaniu w ryokanie przejazd do Koya-san, zespołu monastycznego 117 świątyń, siedziby jednego z najważniejszych japońskich odłamów buddyzmu, zarazem jednego z najważniejszych japońskich ośrodków duchowych o ponadtysiącletniej historii. Spacer po najstarszym cmentarzu japońskim, do świątyni Okuno-in (gdzie spoczywa pogrążony w wiecznej medytacji mnich Kukai, a mogiły pamiętają czasy samurajów). Mistyczny wieczór zakończy klasztorna kolacja. Nocleg w świątyni.
Po porannej lekturze sutr i tradycyjnym, świątynnym śniadaniu spacer do serca kompleksu – świątyni Garan. Następnie przejazd do Tokio, a dalej do miejscowości Narita w okolice portu lotniczego. Wieczorny spacer po historycznej miejscowości na najlepsze pierożki w mieście :) Nocleg w hotelu.
Rano dojazd do lotniska, wylot do Warszawy i przylot na lotnisko Okęcie. Zakończenie wycieczki.
Chcesz się zapisać lub uzyskać więcej informacji? Zadzwoń do nas.